Lolita

Lolita

Titel: Lolita

Forfatter: Vladimir Nabokov

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 441

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Hør venligst denne indledning: ”Lolita, mit livs lys, mine lænders lue. Min synd, min sjæl. Lo-lee-ta: tungespidsen tripper tre trin hen ad ganen og slår smæld mod tænderne på det tredje. Lo. Lee. Ta.” Sikken en indledning. Den kan jeg simpelthen så tydeligt huske fra Litteraturhistorie i Aarhus, hvor vi arbejdede med denne fabelagtige, ganske enkelt, roman, og her havde vi fat i fortællerrollen, som er så elementært spændende i den her situation. Humbert Humbert er hovedpersonen.

Litteraturlinjer

Det er ham, der agerer fortæller her, og kan vi stole på ham? Vi ved, at han har en stærk og meget farlig lidenskab for småpiger på 12-14 år. Han vil være i nærheden af hende, han kalder Lolita, og derfor gifter han sig med hendes moder. Han bliver lettet, da hun omkommer i en trafikulykke. Han tager sin steddatter med rundt i USA, hvorefter hun flygter. Det er sagens kerne.

Humbert Humbert skriver sine betragtninger ned, så man kan få blik for, hvad han har bedrevet. Det gøres klart, at han er død af en blodprop i sin fængselscelle, før han fik sin straf udmålt. Det danner rammen om fortællingen, som derfor har et subjektivt udgangspunkt: Det er tydeligt, at Humbert Humbert, som er et fiktivt navn, har haft lyst til at oplyse juryen om sine gerninger, sætte dem i et mere sobert lys.

Litteraturlinjer.dk

Der opstår en dobbeltrolle, idet forfatteren til forordet også er manden, der har sørget for, at Humbert Humberts tekst er blevet udgivet. Han siger dog selv, at han blot har bidraget med små rettelser. Humbert Humbert indleder med at udtrykke sig kærligt for Lolita. Han fortæller endvidere, at Annabel har spillet en rolle i forhold til hans senere forhold til Dolores Haze. Hans far ejede et hotel ved Rivieraen, og Humbert Humbert er født i 1910. Hans moder døde af et lynnedslag, og hans mosters mand tog til Amerika, hvor han blev rig inden for parfumebranchen – en bedrift, som sikrede Humbert Humbert økonomisk, da han arvede efter sin amerikanske onkel. Forholdet til Annabel udspiller sig i ungdommen, og de er lige gamle.

Fjerpen - Martin Rytter Handberg

Han skriver, at det var en pinefuldt og klodset forelskelse. Der berettes om, at de var forhindrede i at forene sig. Hun døde senere af tyfus, og man kan tale om, at kærligheden var en uforløst størrelse for Humbert Humbert. Han skaber en forbindelse mellem Annabel og Lolita – Dolores Haze. Han fortæller, at han igennem sin studieperiode fornøjede sig med kvinder, han betalte for, og det dækkede hans behov. Det er i denne forbindelse, at han kommer ind på sit eget begreb: smånymfer – altså, piger mellem 9 og 14 år. – Han griber tilbage i litteraturhistorien i et forsøg på at retfærdiggøre sine følelser for unge pige, for smånymfer; Dante og Petrarca.

Det her er ganske enkelt mageløst.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Vegetaren - Han Kang - Gyldendal - LitteraturlinjerYu Hua - Xu Sanguan - Litteratursiden