Austerlitz

Litteraturlinjer - austerlitz

Titel: Austerlitz

Forfatter: W.G. Sebald

Forlag: Tiderne Skifter

Sidetal: 380

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

W.G. Sebald rammer sandelig i solar plexus med denne fængende fortælling, der iscenesætter Jacques Austerlitz.

Austerlitz er en mand, der ikke just rammes af endsige kan erindre sin egen historie fuldt ud, men snarere er han omgærdet af brudstykker og forvirring omkring sin egen identitet.

Han søger efter svar, da han uforvarende kommer på sporet af sin tid, af sit navn, og det bringer ham på tværs af Europa og ind omkring historien, der knytter sig til Anden Verdenskrig.

Med denne roman vandt den W.G. Sebald tyskernes anerkendelse samt bred begejstring verden over, og romanen om Austerlitz står således som en eksemplarisk fortælling om Anden Verdenskrig, om Holocaust, og den knytter i sandhed an til det dokumentariske forhold omkring vidnesbyrdlitteraturen.

Vi kan om ikke andet begræde, at det skulle blive den sidste fra hans forfattervirksomhed, eftersom han stødte mod muren og endte sine dage i en trafikulykke – sådan er det desværre undertiden med store forfattere, tænk også på Albert Camus.

Vi møder i bogen en fortæller, der møder Jacques Austerlitz.

Austerlitz er bygningshistoriker og opholder sig i Salle de pas perdus, de tabte fodspors sal. Det skal efterfølgende vise sig, at han har haft en anden identitet. Tilbage i skoletiden, da han skulle skrive sit hidtidige navn – Dafydd Elias – på sine eksamenspapirer, bliver han rettet af rektoren, og han får her at vide, at han kom til England fra Tjekkoslovakiet med børnetransport i 1939. Ydermere får han at vide, at hans baggrund faktisk er ganske ukendt for alle. Det har Austerlitz brug for at få klart syn omkring, og derfor kaster han sig ud i sin egen afsøgning af feltet, distanceret og tænksom som han er.

Det er sin sag, for han skal forsøge at nærme sig en tid, hvor verden mistede sin uskyld og sin identitet, mens en spirende glemsel gled ind over Europa.

Austerlitz påbegynder sin research i arkitekturen, for her har han hjemme. Sidenhen ender han med at ramme et nervøst sammenbrud. Han tager til Prag, hvor han møder Vera, en tæt ven af Austerlitz’ forældre. Gennem hende får han visse informationer, og herunder vækkes med en pludselighed det tjekkiske sprog til live i ham.

Giv dig venligst tid til at nyde de mange fine, lange og reflekterende sætninger, for da vil fortællingen folde sig smukt ud.

Den længste sætning strækker sig over ni sider!

Tak til Tiderne Skifter for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Mark Frost - Twin PeaksBog anmeldelse - bog blog