Junkie

William S. Burroughs - Junkie

Titel: Junkie

Forfatter: William S. Burroughs

Forlag: Løvens Forlag

Sidetal: 162

Udgivelse: 2013

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé

Du kan købe bogen her.

Junkie– så er vi i gang. Bogen har del i en periode, hvor der var beat i generationen, og William S. Burroughs var ikke bleg for at afprøve diverse stoffer, hvilket han nu skriver om i denne bog. Det er derfor på sin plads at fremhæve, at der faktisk er en del selvbiografisk stof i vente, hvis du åbner denne bog.

Det er nok også derfor, den i sin tid, 1953, blev udgivet under pseudonymet William Lee.

Det er heroin, der er i centrum.

Litteraturlinjer.dk

Allen Ginsberg, en ven af Burroughs, bad for så vidt Burroughs om at skrive denne bog, fordi han var betaget af hans brevfine stil i skriften, og derfor så han muligheden for ham for at komme længere ud.

Den blev lynhurtigt kategoriseret som upublicerpar, men med Ginsbergs hjælp nåede den frem som bog – tak for det!

Fortælleren træder frem som øjenvidne. Det er direkte og meget autentisk beskrevet, hvad heroin kan komme til at betyde for et menneske.

I den første del af bogen er det en mere lakonisk stil, der er tale om, hvor fortælleren forsøger at holde sig lidt på afstand og blot beskrive med distance. Da fortælleren så flytter fra New York, er det, som om der sker et og andet med ham, for derfra bliver fortælletonen en anden. Den bliver mere personlig og langsommelig, idet detaljer vokser frem.

William S. Burroughs

Vi får at vide, at William Lee er tredive år, da han for første gang omfavner junken. Det – viser det sig meget tydeligt – ændrer hans liv helt og aldeles. Han jagter heroinen, og han falder langsomt ned i en slum, et mørke, hvor tanker forstyrrer, og virkeligheden forskubbes. Det er et trip! Det er også her, der er en kras kritik af det daværende samfund. Det er godt for mig at se, at bogen også har det lag med sig i bagagen.

Jeg vil her afslutningsvist slå fast, at bogen på ingen måder forherliger heroin og det at være stofmisbruger, tværtimod. Den kan afskrække.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Uendelige verden - læs Follett